Kdo je Dr. UKI?

Vse se je začelo leta 2013, ko sem začel učiti na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje – zaposlil sem se kot učitelj strokovnih modulov (predmetov) s področja računalništva. Prvega septembra sem začel poučevati 101 dijaka in 1 dijakinjo.
Ko sem bil študent, sem se večkrat spraševal, kakšen vzdevek mi bodo dali učenci/dijaki. Ali bo spoštljiv? Na kaj se bo navezoval? Ali bom kdaj sploh izvedel, kako me dijaki neformalno kličejo? Spominjam se vseh vzdevkov, ki smo jih imeli za naše profesorje in učitelje. Večinoma so bili že legendarni vzdevki, ki smo jih podedovali od starejših generacij.

Le kakšen vzdevek mi bodo dali?

Spomnim se dneva, ko je prišel brat domov in mi rekel: “Uroš, a veš, kako te dijaki kličejo?” Prva misel je bila – na, pa se je začelo. “Uki si”, je rekel. Vzdevek se mi je zdel zanimiv, predvsem zato, ker gre za moj partizanski vzdevek iz srednje šole. Seveda nisem bil nikoli partizan, da ne bo pomote – v Jugoslaviji sem živel samo 4 leta in pol. 🙂

UKI’s Angels

Šolsko leto (2014/2015) sem pri pouku začel uvajati projektno vodeno sodelovalno delo. Skupine so se ustvarile, vodje so bile določene, skupina pa je morala izbrati ime. Ena izmed skupin se je poimenovala “UKI’s Angels”. Do tega trenutka sem potlačil zavedanje o tem, kako me dijaki neformalno kličejo (ko seveda nisem navzoč). Ta situacija pa me je ponovno opomnila. Šlo je za boljše dijake – zato ime skupine nisem vzel kot provokacijo, ampak kot kompliment učitelju. Sam projekt je bil zanimiv in tudi skupina je bila glede na končni uspeh vodilna/najboljša – brez mojega neposrednega vpliva. 🙂 Vsekakor pa je to lep spomin na Matejo, Amona, Aleša, Andraža in Miho.

Rodil se je dr. UKI

Preteklo šolsko leto (2015/2016) sem zaključil prvo (dvoletno) razredništvo. Dijaki so se mi na koncu šolskega leta zelo lepo zahvalili – v dar sem dobil personalizirano čokolado in laborantsko obleko z napisom dr. UKI in seveda s podpisi vseh dijakov. Kako izvirno in kako pozorno! Haljo imam spravljeno na vidnem mestu. Sliko halje pa hranim tudi v službi, da me bo v težkih dnevih spomnila na prvo razredništvo in na zanimiv vzdevek, ki bo sedaj hkrati tudi ime kategorije na moji strani. Kategorija bo namenjena raznovrstnim temam, ki me zanimajo ali pa sprožijo zanimanje. Ker so dijaki bili izvirni pri oblikovanju vzdevka, potem moram biti tudi sam izviren pri pisanju prispevkov. Tako – pa sem postal dr. UKI.

0 comments on “Kdo je Dr. UKI?Add yours →

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja