Ali Slovenija na Evroviziji 2018 spet ne bo prišla v finalni večer?

Jutri je prvi polfinalni večer, a Slovenija nastopa šele v drugem polfinalnem večeru. Pred slovenskim izborom za Pesem Evrovizije – EMA sem pogledal statistično-zgodovinske podatke o tem, kakšne so možnosti za potencialnega slovenskega predstavnika.

V zgornjem prispevku smo pogledali statistično in zgodovinsko analizo glasovanja države državi. Na žalost smo že takrat opazili, da Slovenija nima najboljše pozicije, saj (roko na srce) imamo težkokategornike v našel polfinalu.

Seveda pa se tudi letos nisem zadovoljil s tem, da bi samo pogledal statistiko, ampak sem zagnal nekoliko izboljšane algoritme in z zanimanjem pogledal, ali se je moj sistem kaj več naučil od preteklega leta. Zanimalo me je tudi, kaj pravi moj sistem in kaj stavnice.

In kakšne so napovedi? Naj opozorim, da gre za raziskovalno-ljubiteljsko delo. Ne gre za poglobljeno znanstveno delo, ampak le za uporabo osnovnih algoritmov na podatkih.

Prvi polfinalni večer – napoved OddsChecker Prvi polfinalni večer – UKI’s system
Armenija ✘
Avstrija
Belgija 
Bolgarija
Ciper
Češka
Estonija
Grčija ✘
Izrael
Litva ✘
Avstrija
Azerbajdžan ✘
Belgija ✘
Bolgarija
Ciper
Češka
Estonija
Finska
Grčija ✘
Izrael

Poglejmo si napovedi za prvi polfinalni večer. Opazimo razliko, da OddsChecker (stavnice) napovedujejo (poleg skupnih) uvrstitev v finale tudi Armeniji in Litvi. Moj algoritem pa predvideva, da naj bi v veliki finale prišli Azerbajdžan in Finska. Zanimivo, kaj ne?

Verjetno vas pa še bolj zanimajo napovedi za četrtkov 2. polfinalni večer, kajne?Napovedi so naslednje.

Drugi polfinalni večer – napoved OddsChecker Drugi polfinalni večer – UKI’s system
Avstralija
Danska
Latvija ✘
Madžarska
Moldavija
Nizozemska
Norveška
Poljska ✘
Švedska
Ukrajina
Avstralija
Danska
Madžarska
Moldavija
Nizozemska
Norveška
Rusija ✘
Srbija
Švedska
Ukrajina

Na žalost takoj opazimo, da Slovenije ni ne v prvih ne v drugih napovedih. Škoda. Opazimo tudi, da OddsChecker napoveduje, da se bo uvrstila Latvija, med tem ko moj sistem napoveduje, da se bo naprej uvrstila Rusija.

Seveda, zanima vas, kdo bo zmagal, kajne? Na te napovedi pa boste še malo počakali. Objavim jih v soboto pred finalnim izborom. Lansko leto so stavnice in moj sistem zatajili. Mogoče pa bo letos drugače? Ne bi imel nič proti, če bi se moj sistem zmotil pri napovedi uvrstitvi v finalni izbor, in sicer za našo Leo Sirk.

Srečno, Slovenija!

1 comment on “Ali Slovenija na Evroviziji 2018 spet ne bo prišla v finalni večer?Add yours →

  1. Zanimivo! Držimo pesti, da bo Lea Dark horse leta in se uvrsti vendarle dalje navkljub nenapovedim…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja