Ali Slovenija še lahko pride v finalni večer Pesmi Evrovizije 2017?

Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Ampak ta juha EMA 2017 je bila konkreten krop. Toliko pljuvanja, pritoževanja, godrnjanja, škripanja z zobmi … Očitno se je nekaj let vse nabiralo. Žal mi je Omarja Naberja – namesto, da bi ga narod podprl, (še vedno!) posluša/bere kritike, ki udarjajo po vsem mogočem. Da se razumemo – sam sem držal pesti za druge tekmovalce in sem tudi razočaran nad razpletom,  ampak Slovenija se je odločila – tako žirija kot tudi navadni smrtniki. Tako je in pika. Čez slab mesec bomo držali pesti za Slovenijo.

Seveda pa se lahko sprašujemo, ali imamo sploh kaj možnosti, da pridemo v finalni izbor? Bom predrugačil vprašanje. Kakšne so možnosti, da pridemo v finalni izbor?

Ne govorim o skladbi. Ne govorim o odrskem nastopu. Ne govorim o našem predstavniku. Govorim o statistiki – o tem, katera država da drugi državi največ točk. Vsi vemo, da so vedenjski vzorci ponavljajoče se zaporedje odločanj,  sicer ne bi obstajale institucije, ki napovedujejo politične zmage, analizirajo ljudi, posplošujejo mnenje javnosti itd.

Nekaj podobnega a bistveno bolj preprostejšega sem se lotil skupaj z dijaki programa Tehnik računalništva. Poskusili smo že lansko leto in letos ponovili. Spisali smo algoritem za trivialno določanje, katere države bodo prišle naprej v finalni večer – ne da bi vedeli, kakšne skladbe imajo, kdo zastopa državo itd. Vse zgolj na zgodovinskih dejstvih glasovanja.

Algoritem: 1) Statistično pogledamo povprečno število točk, ki jih je neka država dala drugi državi. 2) Razvrstimo države (prejemnice točk) glede na povprečno dobljeno število točk države, ki glasuje. 3) Top10 državam dodamo  evrovizijske točke (od 1 do 12). 4) Ponovimo za vse države, ki glasujejo. Nič lažjega.

In kaj smo “napovedali”? Kako torej kaže Sloveniji? Naš trivialni algoritem je napovedal: države, ki se bodo uvrstile v finalni večer (poleg BIG6) so:

Prvi polfinalni večer Drugi polfinalni večer
1. Švedska
2. Avstralija
3. Grčija
4. Azerbajdžan
5. Armenija
6. Latvija
7. Belgija
8. Gruzija
9. Islandija
10. Albanija
—————————
11. Moldavija
12. Ciper
13. Portugalska
14. Poljska
15. Črna gora
16. Slovenija
17. Finska
18. Češka
1. Rusija
2. Norveška
3. Srbija
4. Danska
5. Avstrija
6. Bolgarija
7. Madžarska
8. Nizozemska
9. Estonija
10. Belorusija
————————–
11. Romunija
12. Izrael
13. Litva
14. Makedonija
15. Malta
16. Hrvaška
17. Irska
18. Švica
19. San Marino

Kot je razvidno z zgornje tabele, vidimo, da našega predstavnika čaka težka naloga. Zgodovinsko gledano imamo v tokratni razporeditvi držav težko situacijo – algoritem nas je razvrstil šele ne 16. mesto izmed 18 tekmujočih držav. In takšna situacija bi čakala kogarkoli bi Slovenija izbrala, da jo predstavlja na Pesmi Evrovizije. Torej, če ne bomo prišli v finalni večer, ni vsa krivda na plečih predstavnika – daleč od tega. To so zgodovinsko-statistični vzorci, žal. Lupus pilum mutat, non mentem – Volk dlako menja, narave nikoli.

Seveda, naj vas ta analiza ne zavede. Kot sem že pojasnil, gre za preprost pristop. Res pa je, da je bil lansko leto 8/10 uspešen (za oba polfinalna večera leta 2016), kar ni tako slabo, kajne?  Lahko pa upamo, da bo Slovenija v tistih 2/10 primerov, ko se bo naš preprost algoritem zmotil. Upanje umre zadnje. 🙂

 

0 comments on “Ali Slovenija še lahko pride v finalni večer Pesmi Evrovizije 2017?Add yours →

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja