Power Rangers: čas je za preobrazbo

It’s Morphin’ Time! Mastodon! “Pterodactyl! Triceratops! Saber-Toothed Tiger! Tyrannosaurus!

Verjetno večina pozna znamenite bojevnike, ki so zemljo reševali pred pošastmi, ki so jih na zemljo pošiljali raznovrstne vodje s temne strani vesolja. Tudi sam sem bil otrok devetdesetih let – v času, ko so kraljevali Power Rangersi. Pet raznobarvnih bojevnikov, ki so skupaj z zordi premagali pošasti.

Serija je še vedno aktualna – do tega trenutka je v Ameriki že 26 sezon. Seveda vseh nisem spremljal – le prvih 12 sezon. Še vedno pa sta mi pri srcu sezoni Mighty Morphin Power Rangers 1 in Power Rangers Zeo. Najprej sem serijo spremljal na nemški televiziji, tako da sem se s pomočjo serije naučil osnov nemščine – še posebno barv. Najbolj pa je pri mojem navduševanju nad power rangersi trpel (mlajši) brat. Večkrat sva po predvajani epizodi poustvarila prizore bojevanja. Sam sem bil rdeči ali dodatni ranger, brat pa seveda zlobno bitje – logično …

Večina pa ne ve, da so epizode power rangersov v resnici legalni plagiati (odkupili so pravice) japonske franšize Super Sentai. Prva sezona je iz leta 1975, kar pomeni 17 let pred franšizo Power Rangers. Seveda Američani niso začeli s preoblikovanjem prve sezone Super Sentai, ampak so Mighty Morphin Power Rangers v resnici Kyōryū Sentai Zyuranger. Le igralski del so zamenjali z ameriškimi igralci. Scene bojevanja pa so copy-paste iz originalne japonske serije. Razočaranje, kajne? Morda še ena zanimivost, rumeni ranger (iz japonske različice) je v resnici moški, medtem ko je v ameriški različici rumeni ranger dekle Trini.

Pred kratkim pa je luč sveta zagledal celovečerni film o mogočnih bojevnikih. Ker sva z bratom toliko let spremljala franšizo, sva morala pogledati še novonastali film. Meni je bilo nekoliko nelagodno, saj so v dvorani večinoma bili starši z otroki. Film je zadovoljil moja pričakovanja – sicer ne gre za presežek, a vendar je opravičil svoj namen. Mogoče bi morali raztegniti tisti del, ko dobijo zorde. Morali bi tudi pokazati, kako se megazord sestavi – to je bil vedno zanimivi del, četudi so znova in znova predvajali iste kadre.

Franšize ne spremljam več redno – tu in tam kdaj pogledam, kako so videti novi rangerji in kakšne zorde imajo. Ostalo pa prepuščam bistveno mlajšim.

0 comments on “Power Rangers: čas je za preobrazboAdd yours →

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja