Ko ugotoviš, da so bivši sošolci tvoji bratranci, nečaki, tete in strici

Že res, da vsi posplošeno govorimo, da je Zasavje ena velika žlahta. Vendar, ko najdeš med bivšimi sošolci prave sorodnike, je občutek vseeno nekoliko drugačen.

8. marca sem skupaj z Nado Brezovar v sodelovanju z Andrejem Klembasom lansiral Družinsko drevo Občine Zagorje ob Savi (drevo.uocepek.si). Aplikacija predstavlja prvo interaktivno občinsko družinsko drevo pri nas.

Tokrat ne bom govoril o aplikaciji, ampak o rezultatih, ki mi jih je aplikacija ponudila. Aplikacija namreč omogoča, da lahko za poljubna dva posameznika, ki sta popisana v bazi, izračuna in natančno opredeli, če sta v sorodu in kateri so njuni skupni predniki. Pri nekaterih primerih je strašljivo – imam primer malega bratranca (najini materi sta sestrični), ki je hkrati četrti bratranec in sedmi nečak. Teoretično gledano je glede na potencialno skupno DNK verjetno bližje relaciji pravega bratranca kot pa malega bratranca. O tem kdaj drugič.

Ker zgoraj omenjeno družinsko drevo pokriva predvsem Občino Zagorje ob Savi, me je radovednost premamila, da bi pogledal, ali sem imel kakšnega sorodnika med sošolci prvega razreda OŠ. Seveda sem poznal odgovor, da je vsaj en zagotovo, saj se piše enako kakor moj pokojni pradedek. Tako da sem vedel, da bom potrdil vsaj to sorodstvo in sem ga res, namreč je moj 3. bratranec 1x odmaknjen navzgor, kar pomeni, da je tretji stric oz. 3. bratranec moje matere. No, hkrati pa je še moj deseti bratranec – tega pa nisem pričakoval.

Anglosaški svet ima sicer logično poimenovanje sorodstva, a nam Slovencem lahko povzroča preglavice, ker smo navajeni na nekoliko drugačno poimenovanje. Zato sem spodaj oblikoval ilustracijo, da si boste lažje predstavljali, kaj pomenijo posamezna poimenovanja.

Slika poimenovanja sorodstva po anglosaškem sistemu.
Predstavitev sorodstvenih razmerij

Verjetno vas zanima, kaj sem ugotovil z manjšo raziskavo. Torej ugotovil sem, da sem imel med sošolci 6 sorodnikov. Na spodnji sliki so, sicer zakriti posamezniki, obarvani, zraven pa je tudi zapis sorodstvenega razmerja z menoj. Zaradi varovanja osebnih podatkov sem sliko nekoliko predelal, ampak pravi sošolci-sorodniki bodo obveščeni o teh rezultatih. Z nekaterimi sošolci si delim sorodstvo tudi preko več vej. Zanimiv je primer, ko sva s sošolcem (preko različnih vej) povezana tako, da je enkrat on meni 7. stric, drugič pa jaz njemu 7. stric – torej sva hkrati en drugemu 7. stric in 7. nečak. Če povzamem, med sošolci sem imel bratrance, strice, tete, nečake in nečakinje. Seveda bolj oddaljene, ampak sorodstvo je sorodstvo.

Moji sošolci in sorodniki v prvem razredu osnovne šole.
Moji sošolci in sorodniki v prvem razredu osnovne šole.

Popisi se nadaljujejo. Dodali bomo tudi sosednje občine in pokukali bomo tudi izven Zasavja, zato sem prepričan, da bom našel še kakšnega sorodnika med bivšimi sošolci.

Družinsko drevo Občine Zagorje ob Savi priča o tem, kako zelo smo med seboj povezani. In tega bi se morali zavedati – saj nas to povezuje. Kri ni voda. In že zaradi tega bi se morali bolje razumeti, držati skupaj in se truditi za boljši jutri. Naši predniki pa bi bili veseli in ponosni na nas – tam nekje zgoraj, visoko nad oblaki.

Ali ste že pregledali družinsko drevo (drevo.uocepek.si)? Morda pa najdete tudi vi še nepoznane sorodnike. Srečno.

0 comments on “Ko ugotoviš, da so bivši sošolci tvoji bratranci, nečaki, tete in striciAdd yours →

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja