Priimek Zmrzljak

Ta prispevek bom posvetil priimku Zmrzljak, priimku moje pokojne prababice Jožice Zmrzljak, s katero sem preživel lepe trenutke v otroštvu in odraščanju. Več pa v nadaljevanju.

Priimek Zmrzljak si deli 16 oseb, priimek Zmrzlak, ki mu je podoben, pa 58. Obe različici sta značilni za področje Zasavja in Savinjske. V SSKJ [1] bomo našli besedo zmrzlak, ki označuje zmrzljivega človeka, njegova sopomenka pa je tudi zmrznjenec. Pleteršnikov Nemško-slovenski slovar [2] pa bi besedo Zmrzlak prevedel v “der Eiszapfen” oziroma “der Fröstler”.

Priimek Zmrzljak po statističnih regijah (vir: https://www.stat.si/)

Treba bo tedaj skrbeti, da izbudimo na Koroškem tudi slovensko petje. Lepo petje blaži srce, širi omiko in razveseljuje vsako pošteno družbo, ker vsim povzdiguje srca. S slovenskim petjem se je že marsikteri zmrzlak ogrel za ljubezen do mile slovenščine.

Iz Celovca, Časopis Mir (25. 6. 1889) [3].

Do tega trenutka imam popisano direktno linijo vse do 6xpradedka Tomaža Zmrzljaka. Večji del poti je pred menoj že popisala ga. Nada Brezovar.

Moja direktna linija vse do 6x-pradedka Tomaža Zmrzljaka.

Kot sem že v uvodu izpostavil, sem z Zmrzljaki povezan preko moje prababice Jožice Zmrzljak, kasneje poročene Jelševar. Prav tako kakor s pradedkom (atadrajem) Jožefom Jelševarjem, me tudi z babi (tako sem jo klical) vežejo zelo lepi spomini. Nešteto ur igranja domin, kasneje špane in kartanja – največkrat sva preigrala lustik ali pa šnops. Večkrat se spomnim, ko me je prejela v jutranje varstvo, da sem lažje počakal na starše – spomnim se njenega cimra. Spomnim se zvoka vlaka, ki sem ga večkrat slišal, preden sem ponovno zaspal. Takrat je vlak še vozil skozi mesto Zagorje. Kasneje, ko sem odrastel, pa so sledili klepeti o različnih temah. Večkrat se spomnim pogovora, ko sem babi povedal, da sem diplomiral in, da grem naprej na doktorat. Njena reakcija je bila legendarna: “O, Uroš, potem pa boš ti mene pozdravil.” Na žalost sem ji moral povedati, da ne bom doktor znanosti iz medicine, ampak iz računalništva. Res lepi spomini. Žal mi je, da je nisem pozorneje poslušal in jo več spraševal, ko je govorila o svojem žalostnem otroštvu.

Moja prababica Jožica Zmrzljak – levo babi v njenih najstniških letih (vir: Jožef Štrajhar), desno pa na sliki skupaj z menoj (vir: Uroš Ocepek).

Na spodnji sliki vidite moja praprastarša Barbaro Svet in Ivana Zmrzljaka. Oba so prababica in njene štiri sestre kmalu izgubile. Prababica je bila ob materini smrti stara 6 let, pri očetovi pa 15 let.

Prababičina starša – moja praprastarša Ivan (Janez) Zmrzljak in Barbara, rojena Svet (vir: Melita Tršan).

Vrnimo se h koreninam mojih Zmrzljakov. Tudi za ta članek sem pogledal potomce Tomaža Zmrzljaka in Ane Škrabar – mojih 6xprastaršev. Poleg priimka Zmrzljak po številu popisanih izstopajo še Drnovšek, Bantan, Jelševar, Ule in Dragar.

Levo: predlog zastave in grba za priimek Zmrzljak (©uocepek.si); desno: do sedaj popisani priimki potomcev Tomaža Zmrzljaka.

Pri oblikovanju predloga grba in zastave sem črpal iz družinskih grbov po pomenu podobnih priimkov. Tako se povsod pojavljata modro-bela/srebrna barvna kombinacija. Običajno so na modri podlagi bele rastline – najpogosteje se pojavi detelja. Sam pa sem se odločil, da bo na modri podlagi pet belih vrtnic. Babi (prababica) je imela zelo lep vrt – del vrta so krasile tudi rdeče, rožnate in bele vrtnice – zato se mi zdi še kako prav, da vrtnice krasijo grb. In zakaj ravno pet vrtnic? Pet vrtnic = vsaka vrtnica za eno izmed hčera praprastaršev Barbare in Ivana Zmrzljaka. Čeprav je vseh pet deklic imelo težko in žalostno otroštvo, so pognale močne korenine. Tako so tako lahko mirneje in svobodneje vzcveteli novi poganjki njihovih potomcev.

Kaj pa vi znate povedati o svojih prednikih?

Literatura:
[1] Slovar slovenskega knjižnega jezika, https://www.fran.si, dostop 26. 4. 2021.
[2] Pleteršnik, Maks. Slovensko-nemški slovar, www.fran.si, dostop 26. 4. 2021.
[3] Mir (25. 6. 1889), letnik 8, številka 12, http://www.dlib.si , dostop 26. 4. 2021.