Zmagovalec Pesmi Evrovizije 2019 bo …

Danes je veliki finale Pesmi Evrovizije 2019. Tudi danes sem skupaj z dijaki napovedal zmagovalca tekmovanja – seveda se je to tudi od nas pričakovalo, glede na to, da smo bili v prvem polfinalu 80 % natančni, v drugem pa kar 100 %. In kdo bo zmagal nocoj?

Spodaj prilagamo sliko napovedi. Stavnice in dijaki prisegajo na Nizozemsko, ki je favoritka že nekaj mesecev. Razumem, da so sedaj pričakovanja pravilnosti napovedi še večja, ampak še vedno so to napovedi preprostih algoritmov podatkovnega rudarjenja (angl. data mining). Priznam, da sem negotov v napoved mojega algoritma – še posebno zato, ker je napovedal, da bo zmagala Rusija. Priznam, da bi raje videl Avstralijo in/ali Švedsko na prvem mestu, ampak če tako pravi računalnik, potem bo že držalo. Še vedno pa lahko dopuščamo, da bo človeški faktor nocoj povsem spremenil razplet. Četudi bo moj algoritem konkretno brcnil v temo, bo to samo lekcija, da naslednje leto še dodatno izboljšam algoritem.

Kaj pa Slovenija? Moj algoritem predvideva uvrstitev okoli 20. mesta. Podobno je tudi na stavnicah. Seveda pa upajmo na bistveno boljšo uvrstitev.

Napovedi najboljših treh držav v finalnem večeru glede na uvrstitev.