Priimek Vran

Prispevek je namenjen priimku Vran, katerega nosilka je moja praprababica Katarina Vran oz. Uran. Zakaj dve različici? Več v nadaljevanju.

Priimek Vran si deli 92 oseb, priimek Uran, ki mu je podoben, pa 181. Na spodnji sliki vidimo, da je največji delež Vranov v Zasavju, nato sledi Obalno-kraška regija. Seveda ni težko ugotoviti, da priimek sodi med živalske priimke.

Priimek Vran po statističnih regijah (vir: https://www.stat.si/)
Majar, Matija (1800-1900). Bog je stvaril vrana

S priimkom Vran sem povezan preko praprababice Katarine Vran (po materini strani), čeprav v resnici je priimek Vran nosila že prababica Frančiška Vran, ki je bila pri 5 letih pozakonjena in dobila priimek Lebar. Ko se pogovarjava s starim očetom večkrat nanese pogovor na njegovo mladost in njegovo staro mamo (mojo 2xprababico). Vedno, ko govori o njej, pripoveduje z veliko mero spoštovanja in občudovanja. Večkrat pove, da je znala tekoče nemško, kar ji je prav prišlo ravno v času 2. svetovne vojne, saj sta bila v partizanih njen sin Franc Lebar in njen zet Anton Štrajhar. Stara mama je večkrat pravila zgodbo, kako so Nemci prespali dve zimi pri hiši, kar je bilo za vse težko, a niso imeli izbire. Leto kasneje pa je bila praprababica skupaj s hčerjo in vnuki od sosedov izdana nemškemu okupatorju, da so iz te hiše partizani. Zato so hišo obdali s slamo, da bi hišo in vse v njej žive zažgali. K sreči je šel mimo nemški komandir s svojo četo, ki je leto prej prespal v praprababičini hiši in si je zapomnil njeno gostoljubnost v hudi zimi. Verjetno danes ne bi tukaj pisal, če bi se dogodki odvili drugače – če bi se nemški okupator znašel nad družino mojega starega očeta, ki je bil takrat star eno leto.

Moja direktna linija vse do 5x-pradedka Mihe Vrana, linijo je popisala ga. Nada Brezovar (Družinsko drevo Zagorje).

Zanimiv podatek pa je, da je bila 2xprababica Katarina Vran v krstni knjigi zapisana kot Uran, čeprav sta bila njena brata in njene sestre zapisani kot Vran. Kasneje, ko se je poročila, pa je bila zapisana kot Katarina Vran. Podobno zgodbo o nenadnem preimenovanje (berite: župnik je zapisal malo po svoje) se je zgodilo tudi s priimkom pokojnega slovenskega nadškofa Alojzija Urana. Morda pa imamo skupne prednike.

2xprababica Katarina Vran (por. Lebar) s prababico Frančiško Vran/Lebar (por. Štrajhar). Vir slike: Ana Štrajhar (por. Flere).

Spodaj si lahko pogledate tudi brata in sestro 2xprababice Katarine ter njeno mater Johano/Ivano Škrabar (por. Vran). Slika, ki je v resnici pridobljen sken, je zelo poškodovana. Mogoče pa ima kdo doma originalno sliko, ki bi se jo dalo digitalizirati in izboljšati – upajmo na najboljše.

Družina Vran. Na sredini 2xprababica Katarina Vran s prababico Frančiško Vran/Lebar (por. Štrajhar). Zadaj (levo) so 2xprateta Pavla Vran (por. Bukovšek), 2xprastric Valentin Vran, 2xprateta Mici Vran in skrajno desno 3xprababica Ivana Škrabar (poročena Vran). Vir slike: Alojzija Bukovšek (por. Murn)

Sedaj pa si poglejmo še idejno zasnovo zastave in grba. Idejo za grb ni bilo težko najti, saj je že priimek zgovoren. Na spodnji sliki pa lahko tudi vidite priimke potomcev Mihe Vrana (1784) in Marije Bregar (1792). Izstopajo priimki Vran, Uran, Sopotnik, Bukovšek, Ravnikar in Urbančič.

Levo: predlog zastave in grba za priimek Vran (©uocepek.si); desno: do sedaj popisani priimki potomcev Mihe Vrana (vir podatkov: Nada Brezovar).

Kaj pa vi znate povedati o svojih prednikih?