S teto, stricem in bratrancem v Španiji

Novo leto, nove zaobljube. Istočasno pa tudi samorefleksija preteklega leta. Mnogi so me vprašali, po kateri stvari, si bom zapomnil leto 2019. Morda priznanja, dosežki, inovacije. Zagotovo pa si ga bom zapomnil po tem, da sem dobil preko 6000 sorodnikov. Čez noč – vse preko projekta Družinsko drevo Zagorje ob Savi.

S projektom nisem samo ugotovil, da sem med sošolci imel veliko sorodnikov, ampak tudi, da poučujem kar nekaj sorodnikov. Pa tudi med sodelavci je nekaj daljnih sorodnikov.

Tisti, ki me spremljate na družbenih omrežjih, veste, da sem z dijaki odpotoval na usposabljanje v tujino, in sicer smo odpotovali v Sevillo (Seviljo), Španijo.

Glede na veliko število sorodnikov, ki sem jih na novo odkril, je verjetno samoumevno, da se kakšen (na novo odkriti) sorodnik nahaja tudi med dijaki. In res se. V deseterici dijakov so tudi Matic, Tea in Timotej, ki so moji (daljni) sorodniki. Številka pred “nazivom” ničesar ne pomeni, ker sorodnik je tisti, s katerim imaš tudi pristne, iskrene in dobronamerne odnose. Sicer si samo znanec – po sili razmer. Z vsemi tremi se razumem in jih spoštujem – zato jih štejem k mojim sorodnikom. Morda vam bo zanimiv podatek, da niso samo moji sorodniki, ampak so tudi sami na novo odkrili, do so si vsi med seboj v sorodu. Nekateri s(m)o si med seboj v sorodu po različnih poteh.

Seveda sedaj prihaja razkritje, kako smo si v sorodu, ampak že v naprej opozarjam, da zna biti zadeva nekoliko zahtevnejša za razumevanje. Torej. Tea je moja 8. teta, Timotej moj 6. bratranec, Matic pa moj dvakratni 7. stric in 8. stric. Timotej je Tein 5. in 6. bratranec, Maticev pa 7. bratranec. Tea in Matic pa sta 4. bratranca, 7. teta/nečak in 6. pol-bratranca. Torej ena sama žlahta.

Spodaj je skica sorodstvenih razmerij, da si lažje predstavljate, kaj pomeni posamezen izraz. Pri tem je potrebno izpostaviti, da ne gre pri vseh omenjenih za iste skupne prednike – gre le za sorodnosti. Ne glede na to, preko katerih skupnih prednikov smo si v sorodu, pa smo sorodniki. Pika.

Skica sorodstvenih razmerij