Zgodba o Antoniji Štrajhar – ki to ni bila

Tokrat bo prispevek govoril o mojem amaterskem detektivsko-raziskovalnem delu, s katerim sem želel tako rodoslovno kakor tudi s pomočjo DNK analize ugotoviti, kako sem v sorodu z ljudmi, ki sem jih s pomočjo DNK-ja našel. Na žalost pa nihče izmed nas ni natančno vedel, kako smo v sorodu.

Vse se je začelo, ko sem naredil DNK test pri ponudniku MyHeritage. Takrat sem bil šokiran nad dejstvom, katere vse etnične pripadnosti naj bi bili moji predniki. Poleg omenjenih rezultatov pa sem prejel tudi seznam ljudi, s katerimi imam skupen DNK, ki jim rečemo »ujemki«.

Med ujemki sem naletel tudi na Majo iz Nemčije, za katero je MyHeritage trdil, da je moja 3. – 5. sestrična (slika spodaj). Priznam, da sem rabil nekaj poguma, da sem napisal sporočilo, ker ne želim težiti ljudem, ki jih ne poznam. A sem zbral pogum in ga napisal. Odgovor sem prejel že naslednji dan. Z izmenjavo nekaj sporočil sva hitro ugotovila, da nama je skupen priimek Štrajhar. Kasneje so naredili DNK analizo tudi ostali družinski člani skupaj s starim očetom. Analiza je potrdila, da je Maja v sorodu tako z menoj kakor tudi z materjo in starim očetom, ki se piše Štrajhar. A raziskovanje se je šele začelo.

Navedba Maje kot DNK-ujemka z oznakami skupnega DNK na najinih kromosomih.

Maja je me takoj povezala z njeno materjo Nado, s katero sva nadaljevala raziskovanje. Izmenjala sva si dejstva, da je bila njena pokojna stara mama Antonija Štrajhar (poročena Reberšek), rojena na Vranskem. Takrat sem takoj poklical ata (starega očeta), če ve natančneje, iz kje je prihajal njegov oče Anton Štrajhar. Vedel sem, da ni bil s področja Zagorja ob Savi. Ata je izstrelil, da je prihajal iz Ločice pri Vranskem oz. natančneje z Jakovega dola. Tudi gospa Nada je povprašala po svojih virih in navedla enak odgovor. Torej Antonija Štrajhar bi lahko bila sestra mojega pradedka Antona Štrajharja – ampak z letnicami nekaj ne štima. Namreč po letnici rojstva sodeč je bila bližje staršem Antona Štrajharja, ki sta bila Blaž Štrajhar in Marija Mežner.

Lanski december sem obiskal Nadškofijski arhiv v Mariboru in se zakopal v raziskovanje Štrajharjev z Vranskega. Našel sem popise vseh bratov in sester mojega pradedka. Šel sem še en korak višje. Popisal sem njegove stare starše in strice ter tete. A nikjer ne duha ne sluha o Antoniji Štrajhar.

Gospe Nadi sem poročal in preko sporočil sva želela hipotetično ugotoviti, kje bi lahko našla Antonijo Štrajhar. A vzročno-posledično sklepanje ni vodilo nikamor. Takrat je Nada v skupno komunikacijo vključila Miho, svojega 2. nečaka, kateremu je bila Antonija Štrajhar prababica.

Miha je raziskoval področje Vranskega in tako tudi obiskal Štrajharje, ki še živijo v Jakovem dolu. Hitro sva si izmenjala informacije. Nato pa je povedal, da ima slike Štrajharjev z Jakovega dola. Takoj sem dobil adrenalin, saj imam samo eno drobno sliko, na kateri se dobro vidi pradedek Anton Štrajhar. Miha je povedal, da naj bi bili na sliki Štrajharji, ampak nobenega ne prepozna. Ko sem dobil sliko, so se mi začele iskriti oči. Na sliki sem takoj prepoznal pradedka in prababico. Poleg njega pa so bili njegovi bratje in sestre ter njihove partnerke/partnerji. Na sredi med njimi pa je bila njihova mater Marija Mežner – moja 2xprababica. Neprecenljiva vrednost. V prikazni sliki prispevka pa vidite samo brate in sestre Štrajhar s prababico Marijo Mežnar na sredini. Levo pa je slika Mihine prababice Antonije Štrajhar. Ko sem sliko pokazal staremu očetu je prepoznal vse na sliki, a Antonija Štrajhar mu ni bila znana.

Ker sem vezan na šolske počitnice, v primeru, da imamo učitelji dopust, sem vedel, da lahko šele v februarju obiščem Arhiv v Mariboru. Do takrat pa sem moral izbrati drugačno pot, in sicer poiskati podatke o najmlajših zapisih Antonije Štrajhar. Najprej je Miha poiskal podatke o rojstvu in smrti tako Antonije Štrajhar, kakor tudi njenega moža Jakoba Reberška, ki je prihajal z župnije Tabor. To pa so bili tudi vsi podatki, s katerimi sem šel v Arhiv.

Moja prva naloga je bila poiskati njuno poroko. Tam bom zagotovo izvedel, kdo so bili nevestini starši. Poroko iščem na Vranskem, a brez uspeha. Nato sem nadaljeval na matičnih knjigah župnije Tabor in našel zapis. A tam se je Jakob Reberšek poročil z Antonijo Mežner, ki je prihajala z Ločice 9 – Jakov dol. Torej Antonija Štrajhar ni nikoli bila v resnici Štrajhar, ampak je bila rojena kot Antonija Mežner. Res pa je, da je živela na Ločici 9, na katero se je priženil Blaž Štrajhar (se poročil z Marijo Mežner) in so kasneje Štrajharji ostali na domačiji. Torej, če sem na hitro sklepal, sta morali biti Marija in Antonija Mežner sestri. Poiskal sem krstna zapisa tako moje 2xprababice, kakor tudi njene potencialne sestre. In glej, bilo je res tako. Njuna starša sta bila Blaž Mežner in Jera (Gartruda) Blatnik. Uganka rešena. Vse jasno.

Zapis staršev Antonije Mežner.

Seveda sem potem moral s težkim srcem pojasniti tako Mihi kakor tudi Nadi, da imata napačen podatek o dekliškem priimku njune stare mame oz. prababice. Seveda pa je še vedno kar lep delež Štrajharjev z njima v sorodu. Sedaj točno vemo, od kje nama z Majo skupni delčki DNK na kromosomih. Oba sva podedovala delčke DNK-ja Mežnerjev z Vranskega

Torej – gospa Nada je 2. sestrična mojega starega očeta (mala sestrična). Maja, Nadina hčer, je 3. sestrična moje matere oz. moja 4. teta. Miha (Nadin 2. nečak) pa je moj 4. bratranec.

In kar je najlepše? Ko sem skupaj z ekipo predstavljal projekt Družinsko drevo Zagorje ob Savi, so me obiskali gospa Nada in njen brat ter moj (novi) 4. bratranec Miha. Na predstavitvi pa je bila tudi moja družina s starim očetom na čelu. Res lepo druženje, ko vidiš, da nekaj pa le ostane v družini – nekaj obraznih potez, nekaj pogledov na svet in prava vztrajnost, da smo razrešili uganko o Antoniji Štrajhar Mežner. Brez DNK analize se verjetno ne bi nikoli srečali oz. vedeli drug za drugega.